Przygotowałam dla Ciebie przepis na pyszne kruche ciasteczka Świąteczne. Są świetne nawet dla insulinoopornych, ponieważ nie zawierają cukru, dodatkowo są z mąki orkiszowej czyli bez pszenicy.
Delektuj się czasem świąt bez względu na swoje zaburzenia zdrowotne.
Przepis nadaje się też dla osób odchudzających się, chcących utrzymać figurę oraz dbających o brak cukru w diecie swojej i dzieci.
Ciasteczka Świąteczne bez pszenicy i bez cukru
Składniki
- 180 g masła
- 200 g pudru z erytrytolu mielimy w młynku lub w blenderze
- 350 g mąki orkiszowej
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Instrukcje
- Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Oczywiście jestem mistrzynią ułatwiania sobie w kuchni dlatego do tego używałam thermomix :D.180 g masła, 200 g pudru z erytrytolu, 350 g mąki orkiszowej, 1 jajo, 1 żółtko, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, szczypta soli
- Po wymieszaniu zawijam ciasto w folię spożywczą i chłodzę przez 30 min w lodówce.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok 3 mm, ja nie podsypywałam mąką, ponieważ rozwałkowałam między 2 papierami do pieczenia. Można podsypać mąką.
- Wycinam kształty, układam na papierze do pieczenia i na blaszce piekę w 180 st/ 12 min. Ciastka mogą się zarumienić delikatnie i od razu je wyciągam, mają mieć swój jasny kolor.
Sprawdź też inne przepisy na zdrowe ciastka bez pszenicy i bez cukru: