Przygotowałam  dla Ciebie przepis na pyszne kruche ciasteczka Świąteczne. Są świetne nawet dla insulinoopornych, ponieważ nie zawierają cukru, dodatkowo są z mąki orkiszowej czyli bez pszenicy.

Delektuj się czasem świąt bez względu na swoje zaburzenia zdrowotne.

Przepis nadaje się też dla osób odchudzających się, chcących utrzymać figurę oraz dbających o brak cukru w diecie swojej i dzieci.

Ciasteczka Świąteczne bez pszenicy i bez cukru

Ciasteczka Świąteczne bez pszenicy i bez cukru

Prep Time 1 hour 30 minutes
Course słodkości

Ingredients
  

  • 180 g masła
  • 200 g pudru z erytrytolu mielimy w młynku lub w blenderze
  • 350 g mąki orkiszowej
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Instructions
 

  • Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Oczywiście jestem mistrzynią ułatwiania sobie w kuchni dlatego do tego używałam thermomix :D.
    180 g masła, 200 g pudru z erytrytolu, 350 g mąki orkiszowej, 1 jajo, 1 żółtko, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego, szczypta soli
  • Po wymieszaniu zawijam ciasto w folię spożywczą i chłodzę przez 30 min w lodówce.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość ok 3 mm, ja nie podsypywałam mąką, ponieważ rozwałkowałam między 2 papierami do pieczenia. Można podsypać mąką.
  • Wycinam kształty, układam na papierze do pieczenia i na blaszce piekę w 180 st/ 12 min. Ciastka mogą się zarumienić delikatnie i od razu je wyciągam, mają mieć swój jasny kolor.
Keyword bez cukru, bez pszenicy, zdrowe ciasteczka

Sprawdź też inne przepisy na zdrowe ciastka bez pszenicy i bez cukru: