Chlebek bananowy

Czas przygotowania 5 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Łączny czas 25 minuty
Rodzaj Breakfast
Porcje 2 osób

Sprzęt

  • piekarnik

Składniki
  

  • 2 szklanki mąki orkiszowej
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 4 szt. dojrzałe banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko lub 1 łyżka siemienia lnianego zalanego 3 łyżkami wody

Instrukcje
 

  • 1. 3 banany blendujemy z jajkiem lub siemieniem (zmielonym i połączonym z wodą), dodajemy olej, proszek do pieczenia, a na koniec pokrojony w ćwiartki ostatni banan.
  • 2. Wlać doi foremki silikonowej i piec 40-50 min w temp 180st. Można sprawdzić patyczkiem, jeśli ciasto jest dość suche, jest gotowe.

Uwagi

*można dodać garść suszonej żurawiny lub rodzynek
**zamiast chlebka/ ciasta można zrobić babeczki