suszarka do grzybów lub piekarnik lub dechydrylator
Ingredients
200gjarmuż
60goliwa z oliwek
8gpłatki drożdżowe
6gocet jabłkowy z dojrzałych jabłek
3gcebula suszona mielona
3gczosnek granulowany
1gsól himalajska
Instructions
1. Usuń twarde łodygi, liście porwij na kawałki o wielkości ok 5 cm i przełóż do dużego naczynia.2. W mniejszej misce wymieszaj przyprawy, olej, ocet. Zalej nim jarmuż i mieszaj ręką, wmasuj ale nie duś mocno liści.3. Rozłóż na tacce nieprzywieralnej (silikonowej) dość luźno żeby dobrze się wysuszyły. Wkładamy do piekarnika i suszymy 3-7 godzin w temperaturze 52 st. ( ja używam dehydrylatora i nastawiam na minimum 10 godzin, ale można spróbować w dobrej suszarce do grzybów) . Po wysuszeniu przełóż do suchego pojemnika i szczelnie zamknij.
Notes
100% przekąska dietetyczna!Czy takie istnieją? Tak!Bez węglowodanów, białka, laktozy i glutenu, a super chrupie.Skąd pomysł na takie chipsy z jarmużu? Sama lubię pochrupać czasami wieczorem, ale każda przekąski ma tłuszcz lub węglowodany na, które muszę uważać przy IO. Dodatkowo wiem, że mogę dać tak mega chrupiące i zdrowe dziecku. Dodatkowym bonusem tej przekąski jest to , że są z warzyw i posiadają błonnik, minerały i witaminy naturalnego pochodzenia! Polecam, ponieważ chipsy jarmużowe są u mnie w domu hitem nie tylko dla domowników, ale goście nie mogą się od nich oderwać.