Mam dla ciebie przepis, który warto zapisać na lata. Pierniczki z mąki żytniej nie zawierają cukru, dzięki czemu możesz je jeść w insulinooporności.
Przedstawiam 2 wersje pierników posypane pudrem z erytrytolu oraz w polewie z gorzkiej czekolady.
Pierniczki żytnie bez cukru
Składniki
- 50 g masła
- 125 g miodu
- 75 g erytrytolu
- 10 g przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- szczypta soli
- 300 g mąki żytniej
Instrukcje
- W rondelku rozpuścić tłuszcz, miód, erytrytol i przyprawę do piernika.50 g masła, 125 g miodu, 75 g erytrytolu, 10 g przyprawy do piernika
- Wymieszać ze sobą suche składniki w misce.1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka kakao, szczypta soli, 300 g mąki żytniej
- Połączyć mokre z suchymi, zagnieść i zawinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce przez przynajmniej 1 godzinę, moje ciasto leżakowało przez noc ☺
- Rozwałkować ciasto, ja jak zwykle pomiędzy 2 papierami do pieczenia, po czym odklejam delikatnie górny papier i wycinam kształty pierników.
- Po wycięciu umieszczam na papierze do pieczenia i piekę 200 st./15 min.
Sprawdź też inne przepisy na zdrowe ciastka bez pszenicy i bez cukru: