Mam dla ciebie wyjątkowo słodkie ciasteczka świąteczne w postaci Reniferów. Wyglądają słodko i mają słodki smak, ale nie zawierają cukru.

Tak jak wszystkie przepisy na moim blogu są skierowane dla osób z zaburzeniem insulinooporności.

Wskakuj i ciesz się czasem świątecznym w zdrowej wersji.

iasteczka Świąteczne reniferki

Ciasteczka Świąteczne reniferki bez pszenicy i bez cukru

Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Rodzaj słodkości
Porcje 12 sztuk

Składniki
  

  • 150 g mąki orkiszowej
  • 1 jajo
  • 35 g pudru z erytrytolu
  • 75 g masła
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Instrukcje
 

  • Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Nie lubię mieszać ciasta ręką  dlatego  używałam thermomix :D, Ty możesz użyć innego sprzętu lub tradycyjnie wymieszać ciasto i ugnieść ręką.
    150 g mąki orkiszowej, 1 jajo, 35 g pudru z erytrytolu, 75 g masła, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Po wymieszaniu zawijam ciasto w folię spożywczą i chłodzę przez 30 min w lodówce.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, ja nie podsypywałam mąką, ponieważ rozwałkowałam między 2 papierami do pieczenia. Można podsypać mąką.
  • Wycinam kształty koła, układam na papierze do pieczenia i na blaszce piekę w 180 st./ 10 min. Ciastka mogą się zarumienić delikatnie i od razu je wyciągam, mają mieć swój jasny kolor.
Słowo kluczowe bez cukru, bez pszenicy, zdrowe ciasteczka

Z dokładnie tych samych składników i w ten sam sposób możesz zrobić świąteczne ciastka w kształcie gwiazdek.


Sprawdź też inne przepisy na zdrowe ciastka bez pszenicy i bez cukru: