Mam dla ciebie wyjątkowo słodkie ciasteczka świąteczne w postaci Reniferów. Wyglądają słodko i mają słodki smak, ale nie zawierają cukru.
Tak jak wszystkie przepisy na moim blogu są skierowane dla osób z zaburzeniem insulinooporności.
Wskakuj i ciesz się czasem świątecznym w zdrowej wersji.
Ciasteczka Świąteczne reniferki bez pszenicy i bez cukru
Składniki
- 150 g mąki orkiszowej
- 1 jajo
- 35 g pudru z erytrytolu
- 75 g masła
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Instrukcje
- Wymieszaj wszystkie składniki na gładką masę. Nie lubię mieszać ciasta ręką dlatego używałam thermomix :D, Ty możesz użyć innego sprzętu lub tradycyjnie wymieszać ciasto i ugnieść ręką.150 g mąki orkiszowej, 1 jajo, 35 g pudru z erytrytolu, 75 g masła, szczypta soli, ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Po wymieszaniu zawijam ciasto w folię spożywczą i chłodzę przez 30 min w lodówce.
- Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, ja nie podsypywałam mąką, ponieważ rozwałkowałam między 2 papierami do pieczenia. Można podsypać mąką.
- Wycinam kształty koła, układam na papierze do pieczenia i na blaszce piekę w 180 st./ 10 min. Ciastka mogą się zarumienić delikatnie i od razu je wyciągam, mają mieć swój jasny kolor.
Z dokładnie tych samych składników i w ten sam sposób możesz zrobić świąteczne ciastka w kształcie gwiazdek.
Sprawdź też inne przepisy na zdrowe ciastka bez pszenicy i bez cukru: