Chleb orkiszowy - Diana Michalczuk Dietetyk

Mega prosty chleb orkiszowy z pestkami

Jestem zwolenniczką ułatwiania sobie w kuchni i wspomagam się sprzętami. Do wyrabiana ciasta niezastąpienie stosuję thermomix. Nie znoszę mieć poklejonych palców i czekać, aż ciasto zacznie rosnąć pod scierką. Wszysztko rezem wrzucam do naczynia, włączam odpowiedni program i się wyrabia bez moich rąk :).
Jeśli nie masz podobnego sprzętu: drożdże zalej letnią wodą i dodaj trochę mąki, odczekaj aż zaczną pracować (15 min max). Połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto. W każdym przypadku po wyrobieniu ciasto musi poleżeć z 20 minut. Po czym wkładamy do natłuszczonej formy (ja posypuję otrębami lub mąką, żeby ciasto nie przywierało do formy) i jeszcze chwile czekam na kolejne podrośnięcie cista (u mnie 10 min).
Po czym piekę 60-70min w 180 stopniach.
Po upieczeniu studzę na kratce. Pamiętaj, żeby wyjąć z formy. W tem sposób chleb nie będzie wilgotny.
Cook Time 1 hr 30 mins

Ingredients
  

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 25 g drożdży
  • 500 ml wody
  • 30 g otrębów
  • 50 g płatków owsianych
  • 70 g siemienia lnianego
  • 60 g słonecznika łuskanego
  • 2 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki masła
Keyword bez cukru, bez pszenicy, chleb, chleb orkiszowy