Mega prosty chleb orkiszowy z pestkami
Jestem zwolenniczką ułatwiania sobie w kuchni i wspomagam się sprzętami. Do wyrabiana ciasta niezastąpienie stosuję thermomix. Nie znoszę mieć poklejonych palców i czekać, aż ciasto zacznie rosnąć pod scierką. Wszysztko rezem wrzucam do naczynia, włączam odpowiedni program i się wyrabia bez moich rąk :). Jeśli nie masz podobnego sprzętu: drożdże zalej letnią wodą i dodaj trochę mąki, odczekaj aż zaczną pracować (15 min max). Połącz wszystkie składniki i wyrabiaj ciasto. W każdym przypadku po wyrobieniu ciasto musi poleżeć z 20 minut. Po czym wkładamy do natłuszczonej formy (ja posypuję otrębami lub mąką, żeby ciasto nie przywierało do formy) i jeszcze chwile czekam na kolejne podrośnięcie cista (u mnie 10 min). Po czym piekę 60-70min w 180 stopniach.Po upieczeniu studzę na kratce. Pamiętaj, żeby wyjąć z formy. W tem sposób chleb nie będzie wilgotny.
Składniki
- 500 g mąki orkiszowej
- 25 g drożdży
- 500 ml wody
- 30 g otrębów
- 50 g płatków owsianych
- 70 g siemienia lnianego
- 60 g słonecznika łuskanego
- 2 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki masła