Chipsy z jarmużu

Czas gotowania 10 godziny
Rodzaj przekąska
Porcje 8 porcji
Kalorie 81.8 kcal

Sprzęt

  • suszarka do grzybów lub piekarnik lub dechydrylator

Składniki
  

  • 200 g jarmuż
  • 60 g oliwa z oliwek
  • 8 g płatki drożdżowe
  • 6 g ocet jabłkowy z dojrzałych jabłek
  • 3 g cebula suszona mielona
  • 3 g czosnek granulowany
  • 1 g sól himalajska

Instrukcje
 

  • 1. Usuń twarde łodygi, liście porwij na kawałki o wielkości ok 5 cm i przełóż do dużego naczynia.
    2. W mniejszej misce wymieszaj przyprawy, olej, ocet. Zalej nim jarmuż i mieszaj ręką, wmasuj ale nie duś mocno liści.
    3. Rozłóż na tacce nieprzywieralnej (silikonowej) dość luźno żeby dobrze się wysuszyły. Wkładamy do piekarnika i suszymy 3-7 godzin w temperaturze 52 st. ( ja używam dehydrylatora i nastawiam na minimum 10 godzin, ale można spróbować w dobrej suszarce do grzybów) . Po wysuszeniu przełóż do suchego pojemnika i szczelnie zamknij.

Uwagi

100% przekąska dietetyczna!
Czy takie istnieją? Tak!
Bez węglowodanów, białka, laktozy i glutenu, a super chrupie.
Skąd pomysł na takie chipsy z jarmużu? Sama lubię pochrupać czasami wieczorem, ale każda przekąski ma tłuszcz lub węglowodany na, które muszę uważać przy IO. Dodatkowo wiem, że mogę dać tak mega chrupiące i zdrowe dziecku. Dodatkowym bonusem  tej przekąski jest to , że są z warzyw i posiadają błonnik, minerały i witaminy naturalnego pochodzenia! 
Polecam, ponieważ chipsy jarmużowe są u mnie w domu hitem nie tylko dla domowników, ale goście nie mogą się od nich oderwać.
Słowo kluczowe chipsy, czipsy, jarmuż, wege, witarianizm, zdrowa przekąska, zdrowe chipsy